
Aby móc dobrze funkcjonować, nasz wzrok wymaga stałej pielęgnacji. Choć może nam się to wydaje nieco zaskakujące, jednym z najistotniejszych środków wsparcia dla naszego oka jest… odpowiednia dieta. Oto sporządzona przez dietetyków lista 7 produktów spożywczych poprawiających wzrok:
Papryka
Papryka jest bogata w witaminę A. To silny antyoksydant, którego niedobór może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty, zespołu suchego oka, a w skrajnych przypadkach powodować całkowitą utratę wzroku.
Warzywo zawiera również luteinę i zeaksantynę. Luteina blokuje szkodliwe światło niebieskie, zeaksantyna natomiast jest swego rodzaju filtrem promieni ultrafioletowych.
Witamina A jest jedną z niewielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, warto więc pamiętać, by łączyć paprykę ze źródłem zdrowych tłuszczy, np. z oliwą z oliwek.

Jajka
W jajku, podobnie jak w papryce, znajdziemy luteinę i zeaksantynę. Żółtko to świetne źródło również magnezu, wapnia, żelaza, potasu i cynku.
Ciemnozielone warzywa liściaste
Jarmuż, szpinak czy jakiekolwiek inne warzywa liściaste o ciemnej barwie to kolejne źródło luteiny i zeaksantyny. Warto wspomnieć, że warzywa mrożone mają tyle samo wartości odżywczych co świeże, śmiało więc można zrobić zapasy!
Marchew
Marchew, w kontekście zdrowia oczu, jest uważana za prawdziwą królową stołu. Jest bogata w witaminę A i beta-karoten, który wspomaga zdolność widzenia także w słabym oświetleniu.
Ciecierzyca
Ciecierzyca zawiera cenny cynk, który reguluje stężenie witaminy A.
Orzechy i nasiona
Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę E, która wpływa na ostrość widzenia oraz spowalnia proces starzenia. Dla zdrowia oka szczególnie dobre są orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie i nerkowce.
Woda
Najmniej oczekiwana pozycja w tym zestawieniu (!), ale niezmiernie ważna. Jeśli odczuwana jest potrzeba tarcia powiek, oczy są suche i przekrwione, pojawia się uczucie opuchlizny i zmęczenia, to sygnał, że organizm się niebezpiecznie odwadnia. Tak wygląda lista 7 produktów spożywczych poprawiających wzrok.